Tuesday, May 12, 2015

Daikon Radish Salad with Stawberry Umeboshi Dressing・苺 梅ドレッシング大根サラダ

Everyone has a favorite season and my favorite season is Spring.

May be because I was born in the spring, but much more than that I feel spring is a new beginning and coming out from the cold of winter is refreshing, vibrant, and brightness.

Cooking with spring ingredients are soft and warm energy.
This season, how about making Spring Daikon Salad with Strawberry Umeboshi dressing?
Spring daikon is much sweeter and mild taste than autumn and winter daikon.
It's very delicious, easy to make and healthy.

I purchased all the ingredients at Santa Monica Farmers Markets except the organic California umeboshi plums that are our friends, Kazuko who made them in Northern California which you can buy at our restaurant Seed Kitchen and purchase through our website.




Here is recipes for you from Love, Sanae

MAKES 4 SERVINGS 

For the salad:
3-inch long daikon, about 2-inch diameter, thinly sliced into 18-inch rounds
4 cups purified water
Strawberry Ume Dressing*, and garnish, 


To make the salad:
1. In a medium saucepan over medium-high heat, bring the water to a boil. Add the sliced daikon to the pot and blanch for 30 seconds or less. Drain and allow daikon to cool.
2. Transferdaikontoindividualservingbowls, drizzle with Strawberry Ume Dressing, and garnish with mint or parsley. 

*Strawberry Ume Dressing

9 to 10 strawberries, chopped
2 to 3 teaspoons umeboshi paste
34 cup purified water
1 to 2 teaspoons mint or parsley, chopped, for

garnish 

To make the dressing:
  1. In a suribachi, mash the chopped strawberries using your clean hands, then use a surikogi to puree.
  2. Addtheumepasteandwaterandstirwellto thoroughly combine.
  3. Pour the dressing over daikon.
  4. Drizzle over the Daikon Salad, Boiled Salad or
    other vegetables. Sprinkle with mint or parsley garnish.
誰でも好きな季節があるね。
私の好きな季節は春。
自分が春に生まれたからかも、でもそれだけじゃないね。
春は、始まりの時、寒い冬から転換するフレッシュで、力つよい輝き。

この時期の大根は秋から冬の大根に比べて、甘くてサラダにして食べるにはピッタリ。
いちごドレッシングの甘すっぱいさが最高に合うよ。

作り方は簡単で、とっても美味しくって健康。

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苺 梅ドレッシングで食べる大根サラダのレシピ  

(Love, Sanae料理本から)

材料(二人分)
大根(長さ5cm直径5cm)ひとつ

苺ドレッシング1カップ
苺 4〜5つ
梅肉 小さじ1〜1.5
浄水1/2カップ
ミント 小さじ半分〜1

1.すり鉢に適当に切った苺を入れてすりこぎでピューレ状になるまでつぶす。
2.梅肉と浄水を入れてすりこぎでよく混ぜる。
3.ミントを細かく切っておく。
4.大根を3mmくらいの薄さの切る。
5.底の浅い片手鍋にカップ半分の浄水を入れて中強火にかけて、沸騰してきたら大根を一枚ずつ手早く並べて、20〜30秒湯通しさせる。
6.すぐ大根をざるに取り出して冷ます(冷蔵庫に入れても良い)。
7.冷めた大根を皿にもって苺ドレッシングを大根の上にかけて、ミントをガーニッシュとして上にパラパラとかける。


ポイント:
大根をさっと湯通しさせて消化しやすくする。大根はでんぷんやタンパク質や脂肪の消化も助けます。肉食や魚料理に大根おろしに添えてたべるととても効果的です。大根にはビタミンCが豊富。特に皮の部分の方が2倍ほど多くビタミンCが含まれていますので、オーガニックの大根をみつけてマクロビオティックの料理法で皮のままお料理することをおすすめします。


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